Brandintos jautienos sprandinė su polenta ir vyšnių padažu
Jautienos sprandinė
1 val 20 min
2 didelės porcijos
Ingredientai
2 pakuočių „Feel the Beef“ brandintos jautienos sprandinės
žiupsnelio druskos, pipirų
2 v. š. sviesto
1 v. š. aliejaus
Polentai reikės:
750 ml vandens
200 g smulkiai maltų kukurūzų kruopų
1 a. š. druskos
3 v. š. tarkuoto parmezano
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Padažui reikės:
1 raudonojo svogūno
2 v. š. sviesto
1 stiklinės vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos)
0,5 stiklinės cukraus
3 v. š. raudonojo vyno acto
žiupsnelio druskos
0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
Gaminimo eiga
Pirmiausia paruošiame polentą. Puode užverdame vandenį su druska. Nuolat maišydami lėta srovele suberiame kukurūzų kruopas. Sumažiname kaitrą ir leidžiame košei užvirti. Verdame apie 10 min. nuolat maišydami. Tada įmaišome tarkuotą parmezaną, nukeliame nuo kaitros, paliekame pastovėti 5 min.
Paskleidžiame košę aliejumi išteptame stačiakampiame inde. Išlyginame paviršių ir paliekame stingti vėsioje vietoje 1 val. Šiam laikui praėjus, išverčiame kukurūzų lakštą iš skardos ir stikline ar specialia formele išspaudžiame keletą apskritimų.
Kol polenta stingsta, metas paruošti padažą. Keptuvėje ištirpintame svieste apkepiname susmulkintą svogūną, kol karamelizuosis. Vyšnias pakaitiname puode, kad atitirptų. Tada suberiame cukrų, įmaišome apkeptus svogūnus, pagardiname druska, verdame, kol dalis skysčio nugaruos, vyšnių masė sutirštės – apie 5–7 min. Įpilame acto, pagardiname aitriųjų paprikų milteliais pagal skonį. Nukeliame nuo kaitros.
Keptuvėje įkaitiname 2 šaukštus sviesto ir 1 šaukštą aliejaus. Riebaluose apkepame brandintos jautienos sprandinės kepsnius: po 1 min. iš abiejų pusių ant stiprios kaitros, tada po 2 min. iš abiejų pusių ant vidutinės kaitros. Perkeliame į lėkštę, uždengiame folija, paliekame 5 min. pastovėti.
Paruoštus polentos apskritimus apkepame 2 šaukštuose alyvuogių aliejaus, kad išorė kiek apskrustų, o vidus liktų maloniai minkštas.
Patiekiame kepsnį su polentos garnyru ir vyšnių padažu.