Naminė fokačija su steiko juostelėmis ir karamelizuotais svogūnais

Nugarinė Nugarinė
Laikas 130 min
Porcijos 3 porcijos
Ingredientai

Karamelizuotiems svogūnams reikės:

  • 2 didelių svogūnų
  • 2 v.š. sviesto
  • 2 v.š. balzaminio acto
  • 1 a.š. rudojo cukraus
  • Druskos, pipirų

Fokačijai reikės:

  • 340 g miltų
  • 300 ml šilto pieno
  • 2 a.š. sausų mielių
  • 3 v.š. cukraus
  • 2 a.š. druskos
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • Šviežio rozmarino šakelės
Gaminimo eiga
  1. Gaminame fokačiją: sumaišome pieną, mieles ir cukrų. Paliekame mišinį pastovėti šiltai apie 15 min., kol šis suputoja. Į kitą indą beriame miltus, 1 a.š. druskos, pilame 60 ml alyvuogių aliejaus bei pieno-mielių-cukraus mišinį. Maišome masę apie 5 min. Švarų dubenį pabarstome miltais ir į jį dedame tešlos rutulį. Apdengiame rankšluostėliu ir paliekame tešlą kilti apie valandą šiltoje vietoje.
  2. Tešlai iškilus dedame ją ant gausiai aliejumi pateptos skardos. Pirštais tempiame tešlą link skardos kraštų, formuodami stačiakampį. Išskėtę pirštus keltą kartų įspaudžiame duobutes tešloje. Ant tešlos pilame likusį kiekį aliejaus ir paskirstome jį po visą paviršių. Beriame smulkiai pjaustytą rozmariną ir likusį 1 a.š. druskos. Dar kartą paliekame šiltoje vietoje kilti apie 30 min.
  3. Smulkiomis juostelėmis supjaustome svogūnus. Įkaitintoje keptuvėje išlydome sviestą. Beriame svogūnus. Kepame ant nedidelės kaitros apie 30 minučių, pamaišydami kas 5 minutes. Tuomet pilame balzaminio acto ir kaitiname dar kelias minutes, kol skystis išgaruos. Beriame cukrų, druskos ir pipirų, viską gerai išmaišome ir nuimame nuo kaitros.
  4. Fokačiją kepame 220 laipsnių orkaitėje apie 25 min.
  5. Kepame jautieną. Įkaitininame keptuvę su šlakeliu aliejaus. Kambario temperatūros jautieną kepame po 4 minutes iš abiejų pusių. Jeigu turite, naudokite mėsos termometrą. Vidutiniškai iškeptos jautienos vidinė temperatūra bus apie 57 °C. Išėmę mėsą iš keptuvės, pabarstome druska ir pipirais, bei leidžiame jai pastovėti 5-10 min.
  6. Iškepusią fokačiją pjaustome kvadratėliais. Ant viršaus dėliojame juostelėmis pjaustytą jautieną, tuomet karamelizuotus svogūnus ir patiekiame su šviežiu rozmarinu.
Grįžti